Què són les bateries solars i com funcionen

Què són les bateries solars i com funcionen

Les bateries solars són aquelles que utilitzen l’energia del sol per a carregar i emmagatzemar energia.

Aquestes bateries s’usen en sistemes d’energia solar. Emmagatzemen l’energia produïda pels panells solars durant el dia per a usar-la en moments de baixa producció, com la nit o durant dies ennuvolats.

 

Tipus de bateries solars en funció de la seva composició

Existeixen diversos tipus de bateries solars, cadascun amb les seves pròpies característiques i aplicacions específiques. Alguns dels tipus més comuns són:

 • Bateries de plom-àcid: són les més antigues i comunes en el mercat. Són de confiança, tenen una llarga vida útil i són relativament econòmiques, però requereixen manteniment regular i poden alliberar gasos tòxics si no es manegen adequadament.
 • Bateries de níquel-cadmi (NiCd): són més resistents a les descàrregues profundes que les bateries de plom-àcid, i tenen una major eficiència en el cicle de vida. No obstant això, són més cares i tenen un impacte ambiental negatiu a causa del seu contingut de cadmi.
 • Bateries de níquel-hidrur metàl·lic (NiMH): són similars a les bateries NiCd, però tenen menys impacte ambiental a causa del seu menor contingut de metalls pesants. Així i tot, són menys resistents a les descàrregues profundes i tenen una vida útil més curta.
 • Bateries de liti-ió (Li-ió): són les més recents en el mercat i ofereixen una major eficiència en el cicle de vida, una major densitat d’energia i un menor impacte ambiental que les bateries de plom-àcid i NiCd. No obstant això, són més cares i requereixen un sistema de gestió de bateries per a protegir-les contra sobrecàrregues i descàrregues profundes.
 • Bateries de lítio-*ferro-fosfat (LiFePO4): són similars a les bateries Li-ió, però tenen una major estabilitat i resistència a les descàrregues profundes, la qual cosa les fa ideals per a aplicacions de suport d’energia. No obstant això, tenen una menor densitat d’energia i un preu més elevat.

 

Bateries solars en funció del seu cicle de producció

Existeixen dos tipus de bateries solars en funció del seu cicle de producció: bateries cícliques i bateries acumulatives.

Bateries cícliques

Són aquelles que es descarreguen completament abans de ser recarregades.

Aquestes bateries s’utilitzen en aplicacions on es requereix una alta capacitat de descàrrega, com en sistemes de suport d’energia o en vehicles elèctrics.

No obstant això, el nombre de cicles de càrrega i descàrrega és limitat, la qual cosa redueix la vida útil de la bateria.

Bateries acumulatives

Són aquelles que no es descarreguen completament abans de ser recarregades.

Aquestes bateries es fan servir en aplicacions on es requereix un alt nivell d’emmagatzematge d’energia, com en sistemes d’energia solar residencials.

El nombre de cicles de càrrega i descàrrega és major en comparació amb les bateries cícliques, la qual cosa augmenta la vida útil de la bateria.

En general, les bateries de plom-àcid i les bateries de níquel-cadmi són bateries cícliques, mentre que les bateries de liti-ió i les bateries de lítio-*ferro-fosfat són bateries acumulatives.

 

Beneficis i desavantatges de les bateries solars

Les bateries solars fan servir cel·les solars per a convertir l’energia del sol en energia elèctrica.

L’energia emmagatzemada en les bateries es pot fer servir per a alimentar dispositius elèctrics o per a tornar a injectar-la a la xarxa elèctrica.

 

Els beneficis de les bateries solars

 • Reducció de la dependència de l’energia de la xarxa elèctrica
 • Estalvis en la factura d’energia
 • Major autonomia i seguretat energètica
 • Reducció d’emissions de CO₂

Els desavantatges de les bateries solars

 • El cost inicial d’adquisició i instal·lació pot ser elevat
 • La vida útil de les bateries és limitada i poden requerir reemplaçament
 • Les bateries requereixen manteniment i cura per a funcionar de manera eficient.

Si tens interès a instal·lar panells solars en la teva finca, comunitat o negoci, no dubtis a contactar amb Atles Green Energy. T’expliquem tot el procés i buidem els teus dubtes respecte a l’autoconsum i tot el relacionat amb l’energia solar.