Funcionen els panells solars quan no hi ha sol?

Funcionen els panells solars quan no hi ha sol?

Molts propietaris que es plantegen canviar a l’energia solar es pregunten si els panells solars funcionen quan no hi ha sol, a l’hivern o en dies ennuvolats. La bona notícia és que sí que funcionen.

Els panells solars extreuen energia del sol, però això no significa que només funcionin en les tardes assolellades o en els llargs dies d’estiu. Aquests panells poden aprofitar l’energia natural del sol en cada mes de l’any, fins i tot en els matins ennuvolats i els dies curts d’hivern.

 

Com produeixen energia els panells solars?

Cada panell solar està format per cèl·lules solars fotovoltaiques que generen energia a partir de la llum del dia, no de la llum solar ni de la calor, i estan fabricades amb substàncies semiconductores, sovint silici.

Quan la llum incideix sobre les plaques solars, fa que es moguin unes partícules anomenades electrons, creant electricitat. Això significa que els panells solars fotovoltaics generen electricitat durant el dia, però mai durant la nit (però això no té per què ser un problema si tens una bateria).

Atès que les cèl·lules solars fotovoltaiques responen a la llum, una llum solar més intensa sol significar més electricitat. Els teus panells solars solen rebre la quantitat més gran de llum al voltant del migdia, quan el sol està més alt en el cel i en un dia clar i assolellat, quan la llum és més brillant.

Però fins i tot la llum baixa i grisa d’una ombrívola tarda d’hivern allibera suficient energia per a produir electricitat.

 

Llavors, funcionen els panells solars amb temps ennuvolat?

Els panells solars moderns funcionen raonablement bé amb temps ennuvolat, encara que la llum dels dies ennuvolats no sigui tan intensa. I això té sentit: el sol no deixa de funcionar de sobte per un núvol.

I, sorprenentment, la pluja pot fins i tot fer que els panells solars funcionin millor en eliminar la pols o la brutícia que pugui bloquejar la llum.

 

Funcionen els panells solars a l’hivern?

Els panells solars funcionen en les quatre estacions de l’any, plogui o faci sol, amb calamarsa o una lleugera nevada.

Això sí, els panells solars solen produir menys energia a l’hivern. Això es deu al fet que els dies són més curts, per la qual cosa hi ha menys hores de llum i el sol està més baix en el cel.

El costat positiu és que les temperatures fredes fan que els panells solars funcionin amb més eficàcia que quan fa calor.

I no cal preocupar-se per dies de neu: encara que un panell solar cobert de neu no pot absorbir la llum per a produir electricitat, la neu sol relliscar dels panells solars correctament muntats.

 

Quanta energia pot produir un sistema solar fotovoltaic?

La quantitat d’energia que produeix un sistema solar fotovoltaic depèn d’una sèrie de factors: com la grandària, l’angle i la direcció de la seva teulada, així com els patrons climàtics locals al llarg de les estacions. Així mateix, l’ús de l’electricitat variarà d’una llar a un altre.

Un instal·lador solar professional d’Atles Green Energy pot aconsellar-te sobre el sistema més adequat per a tu en funció de:

  • Els teus patrons personals d’ús de l’electricitat i
  • El disseny de la seva casa.

 

Per què hauria d’adquirir una bateria solar?

La majoria de les llars utilitzen més energia en les èpoques de l’any en les quals hi ha menys hores de llum, per la qual cosa els panells solars generen menys electricitat.

Una forma fàcil de solucionar aquest problema és afegir un sistema de bateries solars als seus panells solars. Pots adquirir una nova bateria fins i tot si ja tens panells solars.

Això permet emmagatzemar l’electricitat no feta servir per a més tard, i així alimentar la teva casa en la nit.

Per a obtenir més informació sobre l’autoconsum domèstic, contacta amb Atles Green Energy. Nosaltres t’assessorem en tot el que necessitis.