Com és el manteniment de plaques solars?

Les plaques solars són una inversió que et proporcionarà energia renovable durant molts anys. Però, com és el manteniment dels panells solars? Són com un cotxe que requereix revisions periòdiques o cal deixar-los com estan?

Quin manteniment requereixen les plaques solars?

En general, les plaques solars requereixen molt poc manteniment per a funcionar. L’única cosa que necessiten és una lleugera neteja periòdica per a assegurar-se que la brutícia, les fulles i altres residus no obstrueixin els raigs del sol.

L’únic moment en el qual pot necessitar un manteniment més exhaustiu és durant els períodes de forts nevades o si la producció d’energia dels panells comença a disminuir. Vegem amb més detalli com assegurar-nos que els panells solars durin el màxim possible.

 

Com es netegen les plaques solars?

Si les teves plaques solars estan inclinades, les pluges eliminaran els residus que s’acumulen en ells. No obstant això, durant l’estació seca o els períodes de sequera, és important netejar-los manualment perquè mantinguin un rendiment òptim.

En general, es recomana realitzar la neteja dels panells solars entre dues i quatre vegades a l’any. La bona notícia és que això no requereix molta feina. L’única cosa que necessites és un bufador de fulles o rentar-les amb una mànega de jardí.

En el cas que caigui una forta nevada, hauràs de llevar la neu amb aigua tèbia, mai amb aigua molt calenta perquè els panells solars estan fets de vidre temperat i la diferència de temperatura fred-calor podria esquerdar-los. També pots utilitzar una escombreta de goma amb un mànec llarg  i el teu autoconsum serà òptim.

 

Com afecta el clima extrem als seus panells solars?

Els panells solars estan dissenyats per a ser duradors. Les instal·lacions de panells solars d’alta qualitat permeten que els sistemes fotovoltaics suportin tota mena de condicions meteorològiques, des del vent i la pluja fins a la neu.

Per descomptat, no són 100% indestructibles; a vegades poden sofrir danys per calamarsa, huracans, tornados o raigs. Però mentre tinguis una bona garantia, o els teus panells estiguin coberts per l’assegurança de la llar, hauries de poder reparar o reemplaçar qualsevol panell danyat.

Irònicament, el tipus de clima que més afecta els panells és la calor. Quan la temperatura supera els 90 graus, els panells perden eficiència aproximadament un 1% per grau.

No obstant això, en elevar-los uns centímetres per sobre del sòl o de la teulada, es permet la circulació d’aire, la qual cosa pot ajudar a refredar-los i mantenir la producció d’energia.

 

Pot controlar la salut dels seus panells solars?

En integrar un sistema de monitoratge dels panells solars en la teva instal·lació, pots fer un seguiment de l’energia que produeixen els seus panells en un dia determinat i de la seva producció al llarg del temps.

Això li permet veure exactament com afecten els diversos factors externs al rendiment dels teus panells i com mantenen la seva eficiència al llarg de la seva vida útil.