Un Nadal sostenible? Sí, és possible!

Un Nadal sostenible? Sí, és possible!

El Nadal d’aquest atrafegat any 2021 ja és aquí! El consum elèctric en aquestes dates augmenta per moltes raons: més ús intensiu de llums, electrodomèstics, aparells electrònics, calefacció elèctrica o de gas i un llarg etcètera.

Per aquest motiu, des d’Atlas Green Energy hem volem abordar en el nostre blog la possibilitat, molt real i factible, de tenir un Nadal sostenible, malgrat que els aparent excessos obligats tan característics d’aquestes dates.

Què fer per a viure un Nadal més sostenible a casa?

Per a estalviar energia i, per tant, diners aquest Nadal, cal tenir en compte un concepte: l’eficiència energètica. El fet d’aconseguir-la és summament important, ja que d’ella dependrà la sostenibilitat de la llar, el seu consum energètic i la quantitat d’estalvi econòmic que aconsegueixin els seus usuaris.

A continuació, els tècnics d’Atlas Green Energy proporcionen als usuaris una sèrie de consells amb els quals no sols aconseguiran una major i més optimitzada eficiència energètica de la seva llar, també apostaran per un Nadal molt més sostenible.

Ús de bombetes i llums de Nadal de led

Aquest és un dels consells més clàssics. Les bombetes de led són una molt bona opció relacionada no sols amb la sostenibilitat, també amb l’estalvi energètic i econòmic. Aquestes bombetes tenen una vida útil més llarga i el seu requeriment d’electricitat és molt més baix que les bombetes tradicionals.

En concret, les bombetes de led suposen un estalvi energètic del 50% respecte a les bombetes halògenes. Per aquest motiu, des d’Atlas Green Energy recomanem l’ús d’aquestes llums, tant de manera habitual com per a la decoració nadalenca.

consells per un nadal sostenible

Espelmes, una manera d’il·luminar més sostenible

La il·luminació amb espelmes és també un altre dels clàssics nadalencs. Aquestes llums proporcionen calidesa i intimitat, a més de ser sinònim de llar. Sense deixar de costat el seu gran pro sostenible i ecofriendly. En definitiva, són una molt bona opció per als sopars nadalencs i la decoració de la llar en aquestes dates.

Això sí, cal recordar l’especial cura que s’ha de tenir amb l’ús d’aquestes fonts de llum. No es recomana prendre-les en llocs pròxims a teles o qualsevol altre material amb el qual pugui provocar un incendi, i tampoc es recomana deixar-les enceses mentre s’adorm.

Maneres de cuinar més sostenibles

La cuina és un altre dels llocs més concorreguts en Nadal. Els sopars i menjars copiosos són sinònim de llargues jornades de cuina i de preparació, implicant l’ús d’electrodomèstics, forns i fogons.

Per aquest motiu, es recomana optimitzar els processos de cocció usant els materials adequats. També s’aconsella tapar les preparacions que van al forn, al foc de gas o de llum i al microones, perquè això accelerarà la cocció i evitarà que s’hagi de gastar més electricitat per un temps excessiu.

Calefacció? Sí, però amb un ús més sostenible

Durant l’hivern, la calefacció, sigui de gas o elèctrica, és un dels utensilis més utilitzats per simple necessitat. A qui li agrada passar fred a casa? Per descomptat que a ningú, no obstant això, també és cert que existeixen formes més sostenibles d’emprar-la.

La recomanació és baixar la temperatura de la calefacció un parell de graus durant els sopars i menjars familiars de Nadal. Quan una habitació allotja més de 5 persones simultàniament, la temperatura puja de manera natural, ja que els humans desprenen calor. Llavors, no és necessari apujar més la calefacció i això implica un estalvi substancial d’energia i de diners.

L’aïllament tèrmic de la llar també és important

Aquest és, potser, un dels passos que menys persones apliquen i segueixen en el seu dia a dia durant l’hivern i Nadal. L’aïllament tèrmic d’una casa o pis fa referència a procurar que no s’escapi la calor de dins per finestres o portes, i que tampoc entre el fred del carrer.

Això es pot aconseguir revisant que les juntures de les finestres estiguin en correcte estat, igual que el seu tancament. El mateix ocorre amb les portes de casa i de galeries, terrasses o balcons.

Una altra opció que apliquen algunes persones és utilitzar catifes per a cobrir el sòl d’estades com el menjador o les habitacions. Sense deixar de costat l’opció de cobrir les escletxes amb peluts, tovalloles, teles o coixins, segons on estiguin situades.

Vols un Nadal sostenible? Segueix els consells que et dóna Atles Green Energy!