L’autoconsum en pobles sí que és possible

L’autoconsum en pobles sí que és possible

La repoblació de la denominada Espanya buida o buidada està cada vegada més de moda, per sort. Molts pobles de diferents Comunitats Autònomes de l’Estat havien quedat despoblats i abandonats, o gairebé, a causa de la gran migració cap a ciutats del segle XX.

Les persones que acudeixen a aquests pobles i els tornen a ocupar, donant-los vida, solen apostar per les energies renovables per als seus negocis i habitatges. Aquest fet converteix els en receptors totals i possibles d’energies com la fotovoltaica i en receptors d’instal·lacions de plaques solars.

En el present article, Atlas Green Energy fa un repàs per les diferents maneres en què l’energia verda, renovable i sostenible es pot aplicar als pobles petits d’aquest país, siguin repoblats o no. T’agradaria viure en un poble i vols ajudar al medi ambient? Continua llegint!

Què és la transició ecològica?

Abans de començar amb les maneres en les quals l’energia verda pot existir en un poble petit de l’Espanya buidada o no, val la pena recordar el concepte principal que dóna sentit i raó a tot això: la transició ecològica.

La transició ecològica consisteix en la iniciativa i foment de mecanismes que portin cap a les economies climàtiques neutres seguint un paradigma equitatiu entre consumidors i productors. En altres paraules: la transició cap a un consum i producció d’energia sostenible, independentment de la localització i l’origen. 

Si tenim això present, els municipis i localitats petites, com bé són els pobles, s’han convertit en un dels jugadors principals per a aquest nou camí cap a un futur més sostenible. 

Ajudes del ministeri per a la transició ecològica en pobles

De fet, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic va llançar fa uns mesos dues ajudes públiques dirigides a particulars, administracions i empreses de poblacions de menys de 5.000 habitants. 

Les ajudes pertanyen al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) aprovat per la Comissió Europea, i compten amb un pressupost de 125 milions d’euros. A més a més, el IDAE, Institut per a la Diversificació i l’Estalvi de l’Energia, les gestiona.

Aquestes subvencions pretenen impulsar la sostenibilitat dels pobles més petits i fins i tot abandonats del nostre país, reforçant el seu teixit energètic i facilitant la transició ecològica de les seves infraestructures, edificis i habitants.

De quina manera es pot aplicar la transició ecològica als pobles petits d’Espanya?

Les formes en les quals qualsevol ciutadà i habitant d’un poble petit o abans despoblat d’Espanya pot apostar per les energies renovables en la seva localitat són les següents:

El cotxe elèctric és possible als pobles petits 

Encara que sembli una cosa molt extranya, res més lluny de la realitat: els cotxes elèctrics poden i han d’existir als pobles petits i en aquells de l’anomenada Espanya buidada. 

De fet, moltes de les persones que acudeixen a aquestes localitats necessiten un vehicle per a desplaçar-se i aconseguir béns. D’aquí ve que els cotxes, les furgonetes i fins i tot les motos siguin els mitjans de transport més clàssics i la base energètica dels quals pot i ha de ser una energia elèctrica, neta i renovable. 

Tant és així que el IDAE ha iniciat el programa DUS 5000 amb un pressupost de 75 milions d’euros. Aquestes subvencions pretenen donar suport i foment a la construcció de la infraestructura necessària per a desplegar vehicles i mobilitat elèctrica en els municipis petits del país. 

D’aquesta manera, els habitants d’aquests pobles podran traslladar-se, viatjar i fer els seus quefers diaris de manera còmoda i sostenible, sempre amb el seu cotxe elèctric carregat i amb tot el necessari perquè pugui moure’s.

coche electric pobles espanya petits

La rehabilitació energètica d’edificis en pobles petits

Un altre dels contres que moltes persones veuen als pobles petits són la rehabilitació dels edificis, cases i construccions que en ells existeixen. Aquest fet sol provocar complicacions econòmiques, ja que les estructures és possible que estiguin perjudicades i malparades. 

Si es té això en compte, la rehabilitació energètica es converteix en un afegit extra per a l’adaptació i recuperació d’aquestes cases i edificis. No obstant això, val la pena recordar que la major part d’aquestes cases tenen un gran potencial per aquest procès i l’adaptació a les dinàmiques de la transició ecològica. 

En altres paraules i per posar un exemple, la major part d’aquestes construccions no estan dotades de calefacció. Això les converteix en el destinatari perfecte per a noves formes d’energia i les seves respectives instal·lacions. 

Per aquest motiu, el Govern va aprovar el programa PREE 5.000 per a les actuacions vinculades a la rehabilitació energètica d’edificis en pobles petits. El total de pressupost del qual es disposa per a això és de 50 milions d’euros fins a 2023

L’objectiu és, per exemple, fomentar la substitució d’instal·lacions basades en els combustibles fòssils per instal·lacions de biomassa, energia solar, geotèrmia o bombes de calor. D’aquesta manera, els edificis dels pobles es convertiran en cent per cent sostenibles.

Vols viure en un poble i apostar per l’energia solar, verda i sostenible? Contacta amb Atlas Green Energy!