Beneficis dels cotxes elèctrics per al medi ambient

Beneficis dels cotxes elèctrics per al medi ambient

La indústria automobilística i els governs estan impulsant la compra de cotxes elèctrics enfront dels de combustió. Però, quins són els beneficis dels cotxes elèctrics per al medi ambient?

Zero emissions enfront dels cotxes de combustió interna

La contaminació causada pels vehicles amb motor de combustió interna no es limita als gasos que surten dels tubs d’escapament. També generen una gran quantitat de contaminació atmosfèrica a causa de:

  • El procés d’extracció del petroli
  • El procés de refinat per a convertir-lo en combustible
  • El transport a les gasolineres també

Aquestes emissions es denominen emissions prèvies. Encara que els fabricants d’automòbils moderns han reduït les seves emissions de CO₂, el procés de fabricació continua tenint un impacte negatiu en el medi ambient.

A pesar que el procés de creació de bateries també genera emissions de CO₂, els beneficis dels cotxes elèctrics radiquen en el fet que no produeixen emissions perquè no tenen tub d’escapament. Això es tradueix en el fet que produeix la meitat d’emissions de carboni que un vehicle convencional al llarg de la seva vida útil, superant per complet des del punt de vista de la sostenibilitat.

 

Com funcionen els cotxes elèctrics?

Els cotxes elèctrics funcionen amb electricitat subministrada a través de bateries recarregables. Depenen completament de l’electricitat emmagatzemada en la bateria, a diferència dels automòbils amb motor de combustió interna que funcionen amb combustibles fòssils.

Encara que la producció de bateries per a vehicles elèctrics també genera emissions, sent l’opció més neta per al transport. Tot el seu cicle de vida és molt més sostenible en general.

 

Per què els vehicles elèctrics són millors per al medi ambient?

Com hem dit, els vehicles elèctrics són millors per al medi ambient i suposen un pas important en el transport sostenible. Però, per què? 

Els mitjans de transport sostenibles totalment elèctrics no necessiten un tub d’escapament, ja que no generen fuites. El tipus de bateria més comú que s’empra en els VE és la d’ions de liti. Aquestes bateries poden esgotar-se i carregar-se repetidament sense contribuir a la contaminació de l’aire.

 

La producció de bateries dels cotxes elèctrics és més neta

Encara que els cotxes elèctrics no contribueixen molt a la contaminació de l’aire en la carretera, la fabricació de les seves bateries pot ser contaminant si es fa de manera irresponsable.

No obstant això, les bateries dels vehicles elèctrics actuals tenen una petjada de carboni cada vegada més neta. Els fabricants estan establint directrius perquè els seus proveïdors de bateries només utilitzin fonts d’energia renovables durant la producció, com la solar i l’eòlica.

Aquestes fonts d’energia verda poden proporcionar l’energia necessària per a produir bateries de vehicles elèctrics sense emissions perjudicials. Com a exemple, el fabricant de vehicles elèctrics Tesla té previst fabricar els seus bateries utilitzant un 100% d’energia renovable.

La bona notícia és aquesta: la indústria fabricadora de l’automòbil elèctric comença a fer servir materials ecològics

Un dels principals obstacles als quals s’enfronten els fabricants és produir un vehicle funcional i lleuger. Els cotxes elèctrics més lleugers tenen una major autonomia i una menor petjada de carboni, però els materials tradicionals dificulten la seva consecució.

No obstant això, l’ús de materials reciclats i orgànics és ja comparable als materials tradicionals. Són lleugers, ecològics, resistents i duradors.

 

Cotxes solars: una realitat

El vehicle elèctric és una realitat des de fa uns anys. El següent pas? fer ús de l’energia solar en cotxes elèctrics.

Fins al moment són pocs els projectes que aposten per incorporar panells solars als cotxes. No obstant això, existeix un projecte als Països Baixos que avança amb passes de gegant i pretén ser als carrers a mitjan aquest any 2022.

Es tracta del Lightyear One, un cotxe amb panells solars que, en condicions de cel ennuvolat i temperatures d’uns 10 graus, ha estat capaç de superar els 400 quilòmetres recorreguts a una velocitat de 130 km/h.

Aquestes característiques semblen fer d’aquest cotxe “el més eficient del mercat» tenint en compte les seves condicions i la grandària de la seva bateria, que és «relativament petita» de 60 quilowatts-hora.