Quin tipus de panells solars existeixen?

Quin tipus de panells solars existeixen?

Tots els panells fotovoltaics difereixen en la seva eficiència. Això significa que uns certs tipus de panells solars poden convertir la llum solar en electricitat de forma més eficaç que uns altres. Això es deu al fet que els panells poden variar en el nombre de cèl·lules de silici i el tipus que tenen.

 

Com funcionen els diferents tipus de panells solars?

Per a saber com funcionen els panells solars, primer hem d’entendre que estan formats per nombroses cèl·lules fotovoltaiques (PV). Per això, quan la llum del sol toca la superfície d’un panell solar, els paquets d’energia del sol (fotons) són absorbits per aquestes cèl·lules solars.

Gràcies a això les cèl·lules s’exciten i comencen a vibrar, generant electricitat verda. Aquest procés es coneix com a efecte fotovoltaic, que va ser descobert per primera vegada en 1839 per Edmond Becquerel.

 

Els 3 tipus de panells solars

El nombre de cèl·lules d’un panell solar sol determinar el seu cost, grandària i pes. Encara que sovint es creu que quantes més cèl·lules de silici tingui un panell, major serà la potència que produeixi, això no sempre és així. La potència d’un panell depèn de la qualitat i l’eficiència de les pròpies cèl·lules solars.

 

Panells solars monocristalinos

Els panells monocristal·lins són el tipus més antic de panells solars. Com el seu nom indica, els panells solars monocristal·lins estan fets de cèl·lules solars de silici d’un sol cristall (cristal·lí).

Per a fabricar aquestes cèl·lules solars, el silici pur es forma en barres i es talla en oblies. Durant aquest procés, les vores de les cèl·lules es tallen, allisen i arrodoneixen, per a ajudar les cèl·lules solars a produir encara més electricitat.

Encara que es tracta d’un procés que requereix molt temps, això dona a les cèl·lules monocristal·lines un aspecte recognoscible.

Aquest tipus de plaques solars monocristal·lins es fabriquen amb silici de la màxima puresa, per la qual cosa són panells de primera qualitat.

Encara que les cèl·lules monocristal·lines són més cares, tendeixen a durar més temps i tenen una major eficiència. Com les cèl·lules estan compostes per un sol cristall, també tenen una major potència de sortida. A més, les cèl·lules monocristal·lines tenen un acabat negre i uniforme. Això les converteix en la millor opció per als qui busquen un panell solar modern de color negre.

 

Panells solars policristal·lins

Els panells solars policristal·lins, també denominats panells “multicristal·lins”, es consideren sovint el tipus de panell solar de gamma mitjana. Encara que són menys eficients, els panells solars policristal·lins són l’opció més assequible.

Igual que els panells solars monocristal·lins, les cèl·lules policristal·lines estan fetes de silici. No obstant això, com el seu nom indica, les cèl·lules policristal·lines estan fetes de molts  fragments de cristall de silici fosos junts.

Per aquesta raó, els panells solars policristal·lins tenen una menor eficiència i una vida útil més curta. Això significa que no generen tanta electricitat del sol en comparació amb els panells monocristal·lins durant tant de temps. L’explicació és que hi ha menys llibertat de moviment per als electrons, ja que hi ha molts cristalls en cada cèl·lula.

Les cèl·lules policristal·lines s’identifiquen pel seu acabat blau, la seva forma rectangular i els seus brins. El seu aspecte blau i clapejat es deu al fet que contenen molts cristalls en cada cèl·lula i a la forma en què la llum solar es reflecteix en aquests cristalls.

 

Panells solars de capa fina

A diferència dels panells solars monocristal·lins i policristal·lins, els panells solars de pel·lícula fina són prims, flexibles i de perfil baix. Això es deu al fet que les cèl·lules dels panells són aproximadament 350 vegades més primes que les oblies cristal·lines utilitzades en els panells solars monocristal·lins i policristal·lins.

Els panells solars de capa fina es fabriquen amb capes de materials semiconductors, com el silici, el tel·luri de cadio i el seleniur de coure, indi i gal·li. La capa semiconductora es col·loca entre capes conductores transparents, amb una capa de vidre damunt, que ajuda a captar la llum solar.

Encara que el silici s’utilitza a vegades per a fabricar panells solars de capa fina, no es tracta de les mateixes oblies de silici sòlid. Es tracta més aviat d’una mena de silici no cristal·lí.

Els panells solars de capa fina solen tenir una eficiència i una capacitat de potència inferiors a les dels panells cristal·lins. Amb eficiències que ronden l’11%, requereixen molt més espai en la teulada per a generar una gran quantitat d’energia solar. També tendeixen a degradar-se més ràpidament en comparació amb els panells cristal·lins, la qual cosa dona lloc a les garanties més curtes.

Malgrat això, els panells de pel·lícula fina continuen tenint el seu lloc en la indústria solar. Com els panells de pel·lícula fina són més flexibles, es poden fer servir-se per a una àmplia gamma d’aplicacions. Per exemple, es poden modelar en forma de teules o teules solars, per la qual cosa els propietaris que no els agradi l’aspecte dels panells solars poden continuar fent servir l’energia solar.

Contacta amb atlas green per a preguntar-nos quin tipus de panell solar s’adapta millor a les teves necessitats.